Формат: 1 день, 4 академічних години
Час проведення: 14.00 – 17.00
Вартість:
— 1800 грн. при реєстрації до 13.09.2023 р. (знижка 10%), 360 грн. – 2-й та кожен наступний учасник
— 2000 грн. при реєстрації після 13.09.2023 р., 400 грн. – 2-й і кожен наступний учасник
Автори та ведучі:
Цільова аудиторія: Співробітники промислових харчових підприємств, які мають власну мікробіологічну лабораторію. (Хлібозаводи, м’ясокомбінати, молокозаводи, сироварні, виробники косметики, лабораторії контролю води), співробітники держпродспоживслужби, фармацевтичних підприємств, приватних лабораторій, які працюють із зразками води.
Цілі та завдання санітарно-мікробіологічного дослідження води:
Вода використовується при виробництві будь-якого виду продукції харчової, ветеринарної, медичної або фармакологічної та косметологічної промисловості, а також безпосередньо споживається в їжу, саме тому відповідність її якості санітарно-мікробіологічним показникам є надзвичайно важливою складовою мікробіологічного контролю. Водним шляхом можуть передаватися кишкові інфекції — холера, черевний тиф та паратифи, сальмонельоз, дизентерія, гепатит А, поліомієліт тощо. У зв’язку з цим основною метою санітарно-мікробіологічного дослідження води є визначення наявності у воді патогенної та умовно-патогенної мікрофлори, а отже, можливого джерела збудників інфекцій людини. Також зазначимо, що багато мікроорганізмів при їх потраплянні з водою до продукції, що випускає підприємство, можуть викликати псування первинної сировини, проміжних продуктів або остаточної продукції що, в свою чергу, може призвести до суттєвого збитку.
В програмі:
1. Санітарно-мікробіологічний контроль якості води: вода водопровідна (МВ 10.2.1-113-2005); вода питна, призначена для споживання людиною (ДСанПіН 2.2.4-171-10); Директива Ради 98/83/ЄС про якість води, призначеної для споживання людиною; вода питна (ДСТУ 7525:2014); води мінеральні фасовані (ДСТУ 878-93); вода поверхневих водойм (МВ 2285-81).
2. Відбір, маркування, зберігання і транспортування проб води;
3. Дослідження:
— визначення загального мікробного числа (при 22±10 С та 37±10 С);
— дослідження на бактерії групи кишкових паличок (БГКП або коліформні бактерії) та визначення термотолерантних кишкових бактерій (ТКБ)) методом мембранної фільтрації або титраційним методом;
— визначення кишкових бактеріофагів;
— визначення наявності патогенних бактерій та вірусів (сальмонел, шигел, холерних вібріонів, ентеро-, адено- та ротавірусів);
— визначення КУО Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus spp., спор сульфітредукувальних клостридій;
— висновки щодо відповідності зразків води НД.
4. Огляд хромогенних середовищ, принцип дії, переваги перед традиційними середовищами
5. Використання хромогенних середовищ, як інструменту для одноетапного виділення, кількісної оцінки та ідентифікації мікроорганізмів у мікробіологічному контролі води
6. Порівняння тривалості та трудомісткості протоколів мікробіологічного дослідження води з використанням традиційних та хромогенних середовищ