Запропонований курс для фахівців у галузі контролю якості харчових продуктів пропонує розгляд найважливіших аспектів аналізу складу харчових продуктів. Він буде корисний як спеціалістам-початківцям, так і досвідченим співробітникам лабораторій контролю якості. По кожному пункту будуть розглянуті особливості пробопідготовки та проведення випробувань, а також вказані компоненти, що заважають. Одним з важливих моментів, на якому автор акцентує увагу — це знання хімізму методів аналізу, це шляхи подолання труднощів при проведенні випробувань, це акцентування уваги на отримання коректних результатів аналізу. У загальному все це визначає конкурентоспроможність продукту на ринку та фінансовий успіх компанії. Багато матеріалів, наданих слухачам, можна використовувати як довідкові при рутинних роботах і при формуванні системи якості на підприємстві. Автор бажає вам приємної спільної роботи.
В програмі:
1. Вода у харчових продуктах. Важливість параметра для термінів придатності харчових продуктів, протікання хімічних і мікробіологічних процесів. Зміст вологи та методи визначення – висушування до постійної маси, використання вакууму, метод Карла Фішера, експрес-аналізатори та інші техніки. Активність води, важливість параметра та методи визначення.
2. Аналіз золи. Важливість параметра. Пробопідготовка для рослинної сировини, для жиро- і цукромісткої сировини. Метод сухого та мокрого озолення та інші техніки.
3. Аналіз жирів. Методи екстракції розчинником. Використання методу газової хроматографії. Проблема фальсифікації молочної продукції та підходи до визначення фальсифікатів. Проблема визначення транс-жирів у харчових продуктах. Кислотне число, число омилення, ефірне число, йодне число та перекисне число.
4. Аналіз білків. Метод К’єльдаля для визначення білків та азоту – деякі аспекти проведення випробування, сучасні напівавтоматичні та автоматичні системи. Метод Дюма та інші техніки. Використання методу рідинної хроматографії для аналізу фальшування молока.
5. Аналіз вуглеводів. Фенол-сірчано-кислотний метод визначення кількості загального цукру. Використання методу рідинної хроматографії для аналізу вуглеводів. Загальний крохмаль – проблема протеїнів.
6. Аналіз вітамінів. Особливості визначення жиро- та водорозчинних вітамінів.
7. Традиційні методи аналізу мікро- та макроелементів. Методи комплексометричного та осадового титрування. Використання іон-селективних електродів.
8. Проблема забруднення харчових продуктів мікотоксинами, антибіотиками, пестицидами та важкими металами. Інструментальні методи визначення їх у харчових продуктах. Нітрати та нітрити в харчових продуктах. Нітрозаміни.